Even diep ademhalen

BryanAmerikaLeave a Comment

We hebben ondertussen het nieuwe programma van Feline besproken en zijn ook al getraind in de nieuwe onderdelen. Een groot deel van de focus ligt de komende maanden op Feline weer volledig gezond krijgen en gezond houden. Mobiliteit en intelligentie-ontwikkeling (lezen, rekenen en trivia) zijn de andere grote brokken.

Terug naar die gezondheid. De dagelijkse aandacht voor de ademhaling steekt er wel met kop en schouders bovenuit. We deden al het masking programma en blijven dat ook doen. De duur van een sessie gaat iets omhoog maar het aantal sessies gaat iets omlaag. Dat is om ruimte te kunnen maken voor dat volgende belangrijke programma-onderdeel:

Positive Respiratory Patterning

Laten we het afkorten tot PRP en uiteindelijk bleek er dus geen bloedige muiterij voor nodig om dit in het programma van Feline te krijgen.

Zoals ik in diezelfde vorige post al aangaf is de ademhaling van cruciaal belang. Feline ademt oppervlakkig en onregelmatig en als ze zich echt inspant stopt ze zelfs even helemaal met ademhalen. Al met al betekent dat gewoon te weinig zuurstof in het lichaam en de hersenen. En juist op de momenten dat ze het het hardst nodig heeft is daar het minst van beschikbaar.

Je kunt het je voorstellen als dat gevoel dat je hebt die eerste paar minuten nadat je een Cooper-test hebt gelopen. Maar dat gevoel dus dan het grootste deel van de dag.

Dat PRP begint eerst als een manuele handeling waarbij twee personen tegelijkertijd met Feline bezig zijn. In het kort komt het erop neer dat je door veelvuldige herhalingen het brein het meest gangbare ademritme leert. Een ritme dat je dus in rust en ook in activiteit kunt gebruiken (1 tel inademen, 2 tellen uitademen).

Die manuele handeling bouwt zich op tot in totaal twee uur op een dag verdeeld in 4 sessies. Yes, we kid you not, this program is intensive… Als alles goed gaat, komt er daarna een apparaat aan te pas die die sessies overneemt en uitbreidt met de uren tijdens het slapen.

De verwachtingen zijn hooggespannen als het om dit programma-onderdeel gaat. Vooraleerst natuurlijk een betere (gelijkmatigere en diepere) ademhaling. Dit gaat zich dan vertalen naar een algehele betere conditie van het lichaam. Maar o.a. ook een betere mondmotoriek (kauwen, slikken, praten), een betere oogconvergentie en minder stijfheid in het lichaam liggen in het verschiet.

Het hesje heeft dan weer wel die Ferrari rode strepen...

Het hesje heeft dan weer wel die Ferrari rode strepen…

Ben je voor de manuele handeling qua benodigdheden voor zo rond de 25 euro klaar, de PRP-machine draagt het hoofdprijskaartje van het 100-voudige. Het enige jammere is dat de marketing-afdeling vergeten is, het apparaat in de voor dit bedrag gerechtvaardigde Ferrari-rode kleur te laten spuiten.

We hebben de bestelling al bij het Universum geplaatst dus ook dat gaat wel goed komen.

p.s. Het apparaat wordt niet door het Instituut vervaardigd maar door het bedrijf van een vader van wie het kind deelneemt aan het programma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *