Info voor Ouders

Financiën

Verandering

Voor de een betekent een ingescheurde nagel al een dag vol ellende, een ander zal nauwelijks knipperen met de ogen bij het horen dat er een ledemaat afgezet moet worden. Dit rauwe begin is alleen maar bedoeld om aan te geven dat ieder op zijn manier omgaat met tegenslag.

Wanneer je kind hersenletsel heeft betekent dat een enorme verandering in je leven. En hoe ernstiger het hersenletsel is, hoe groter die verandering zal zijn. Het is niet een verandering waar je je voor af kunt sluiten. Het is namelijk iets dat er altijd is, 24/7.


 • Oude verwachtingen loslaten
 • Niets is meer vanzelfsprekend
 • Hier had je je niet op voorbereid

Acceptatie

Er zal een moment moeten komen dat je accepteert dat je kind hersenletsel heeft en hoe eerder dat moment komt hoe beter het voor iedereen zal zijn. Voor je kind, voor jezelf, voor je relatie, voor je omgeving en voor het verdere verloop van het revalidatietraject.

Bij alle informatie die nu volgt ga ik er vanuit dat je niet besluit bij de pakken neer te zitten maar actief op zoek gaat naar manieren om je kind de beste groei- en ontplooiingsmogelijkheden aan te bieden.

Eerst die acceptatie dus. Het niet accepteren van dat wat is, het hersenletsel en dat wat het allemaal met zich meebrengt, kost energie. Bergen energie die je nuttiger kunt besteden en hard nodig zult hebben voor alles dat nog kan volgen.

Doe wat je moet doen om tot volledige acceptatie te komen. Er zijn professionals die jou daarbij kunnen helpen: psychologen, psychiaters en andere hulpverleners. Misschien is meditatie of mindfulness iets wat beter bij je past. Of gewoon met z’n twee-en, met het hele gezin, met goede vrienden erover praten.

Houd ook rekening met de verschillen. Ieder mens is anders en dat betekent dat de weg van acceptatie voor jou anders kan zijn dan die voor je partner. En dan zijn er ook nog man/vrouw verschillen. Kortom, acceptatie komt vaak niet vanzelf en zal voor iedereen anders verlopen.


 • Dit is wat het is
 • Er is geen straf of boetedoening
 • Dit kan ik aan
 • Het leven heeft mij hierop voorbereid

Geduld

Heb ook geduld met je omgeving, naaste vrienden en familie. De veranderingen in je leven, van jou en je kind zijn iedere dag direct voelbaar. Voor je omgeving ligt dat anders. Hoe betrokken en liefdevol ze ook zijn, er komt een moment dat ze ook weer naar huis gaan en (weer) hun eigen leven gaan leiden.

Het is ze dan ook niet kwalijk te nemen dat ze niet altijd de impact van de veranderingen kunnen inschatten en invoelen. Ze hebben simpelweg niet die dagelijkse ervaring die jij ermee hebt. Liefdevol geduld is je mantra.

Met de acceptatie en het liefdevolle geduld komt er dan ook ruimte om het heft in eigen handen te nemen.


 • Zonder de ervaring is er geen kennis
 • Liefde en geduld zijn soms hetzelfde

Support-team

De volgende metafoor kreeg ik tijdens een training aangereikt. Jullie, je gezin inclusief je kind met hersenletsel vormen een gevechtseenheid, een platoon. Een van de manschappen, je kind met hersenletsel, is gewond. De eerste regel is dan dat je ervoor zorgt dat je gewonde manschap uit de vuurlinie wordt gered en daarna alle zorg krijgt die nodig is.

En dat is precies de situatie waarin je je bevindt. Je kind is gewond en vraagt alle nodige aandacht en zorg. En dat kun je het beste doen met een team. Alle andere gezinsleden zijn sowieso lid van het team maar schroom niet om je team uit te breiden wanneer dat kan.

Denk bij teamleden ook aan de oppas die het aandurft en aankan om op je kind te passen als jullie er samen even uit willen. De poets is ook een gewaardeerd teamlid, net als die vriend/vriendin die eens in de twee weken lekker komt koken voor jullie allemaal.

Het leven met een kind met hersenletsel kan zeer uitdagend zijn. In die zin zeg ik altijd dat ik het niemand gun maar iedereen kan aanraden. Er ligt namelijk zoveel goud verscholen in deze ervaring, voor je kind, voor jou, voor je relatie, voor het gezin.

En mocht deze laatste zin nog boosheid opwekken, dan ligt er nog werk aan de winkel wat betreft die acceptatie…


 • Één voor allen, allen voor één
 • Alle hulp is welkom
 • Er ligt goud onder de regenboog
 • Geniet van en met elkaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *