Truskavets: Toeristisch Intermezzo

BryanBlog, Publiek6 Reacties

Afgelopen zondag was een rustdag, geen therapieën dus. We waren van plan een lange wandeling door Truskavets te gaan maken maar dat is een korte versie geworden. De reden is dat de zomer hier vroeg uitgebroken is met temperaturen tegen de 30 graden Celsius aan. Warrm, warm, warm en daar hadden we bij het inpakken echt geen rekening mee gehouden. 🙂

We hebben door de dagen heen wel iets van Truskavets te zien gekregen. Truskavets is een populair kuuroord dat blijkbaar internationale bekendheid geniet. Het heeft meerdere Spa-centra en het bronwater staat bekend om zijn heilzame werking door de vele mineralen. Je komt bij de bronnen dan ook veel mensen tegen die het bronwater via een speciale tuitbeker aan het lurken zijn.

Die tuit blijkt dan ook nog eens functioneel te zijn. De vele mineralen schijnen voor alles in je lichaam goed te wezen behalve je tanden. En met die tuit komt het dus niet in contact met je tanden. En daarnaast schijnt de smaak ook niet echt lekker te zijn. Dus achter in je keel is de beste plaats om het te laten landen, weg van je smaakpapillen. Klinkt allemaal erg uitnodigend, toch? We hebben het nog niet geprobeerd maar het gaat er zeker een keer van komen.

Het christelijk geloof is hier ook een groot ding. De kerk dicht bij de kliniek is op zondag letterlijk overvol. De mensen staan tot buiten te luisteren naar de dienst. En die rij wordt gedurende de ochtend alleen maar langer. Begraafplaatsen worden op zondag ook druk bezocht en men maakt er hier een waar kleurenspel van met kunstbloemen in alle kleuren van de regenboog.

En sinds kort is Truskavets ook een bezienswaardigheid rijker. Er wordt gefluisterd dat er gewoon, helemaal vrij, in het wild, zonder enige begeleiding een neger rondloopt. Wat? Nee echt!

Ik moet echt decennia teruggaan om me te herinneren wanneer ik voor het laatst zo aangestaard werd. Auto’s gaan langzamer rijden (wat op de vele slechte wegen sowieso geen slecht idee is), mensen stoten elkaar aan, draaien zich om, doen hun uiterste best om een glimp van Feline op te vangen en dat allemaal omdat er een neger over straat loopt. Als ik zonder Nadine over straat ga is het effect nog veel groter. Ik moest hier maar eens een act in elkaar draaien en met de pet rondgaan. Als ik alleen maar apengeluiden zou maken heb ik waarschijnlijk al een top-act.

Het is hier nu ook een periode met een aantal feestdagen. 1 mei natuurlijk, de Dag van de Arbeid. Dat betekent hier dat alle overheidsinstellingen 2 dagen gesloten zijn. 9 mei is de Bevrijdingsdag voor Oekraïne. Dat is dan gerelateerd aan WO II en niet het loskomen van grote broer Rusland. En tenslotte, 5 mei aanstaande viert de kliniek haar 22e verjaardag al weer! Prof. dr. Kozijavkin is momenteel op tournee door een aantal Arabische landen dus het feest zal later gevierd worden.

Al met al hebben we hier,  zo met het zonnetje, naast alle therapierondjes zo af en toe ook een heerlijk vakantiegevoel. Nu alleen nog de matchende kleding…

Deel met je vrienden

6 Comments on “Truskavets: Toeristisch Intermezzo”

 1. Hoi Bryan, de bezienswaardigheid!, Nadine en kanjer Feline!

  Zo bijzonder om jullie ervaringen te lezen, tranen in mijn ogen bij jouw verhaal Nadine…….
  ik vind het geweldig hoe Feline alle behandelingen ondergaat, wie had dat een paar maanden geleden kunnen denken! Zo knap van haar ( met steun van 2 geweldige ouders natuurlijk!) dat ze het nu wel aankan en toelaat, dat is ook zo belangrijk voor ontwikkeling straks als jullie weer terug zijn.
  Heel veel succes met het harde werken en alles te verwerken!
  groetjes, Jolie

 2. Hi Jolie,

  Je mag jezelf echt wel tot het ondersteuningsteam van Feline rekenen. Zonder jouw geduld en aandacht had ze deze stappen nu ook nog niet kunnen zetten.

  Dank-Je-Wel!

 3. Jeetje Bryan,

  Ben je zo ineens een bezienswardigheid! Gelukkig is er naast het drukke schema tijd voor ontspanning en kunnen jullie (op de kleding na dan) genieten van het mooie weer! Nog een paar dagen hard werken en genieten! Denken aan jullie!

  Liefs Miranda

  1. Hi Miranda,

   Het onvermijdelijke is vandaag dan ook gebeurd. Ik moest op de foto als zijnde een ware jachttrofee. Overigens een zeer aardige en vriendelijke opa die we iedere dag in de kliniek tegenkomen. Het begin van het einde van mijn waarde als bezienswaardigheid 🙂

 4. Bijzonder om jullie ervaringen te lezen! Gelukkig kunnen jullie ook nog even ontspannen..

  Heel succes met alle therapieën en bezigheden, hopelijk wordt het harde werken van Feline, papa en mama beloond met mooie resultaten!

  Groetjes Joop, Sandra en Rienke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *