Waarom niet?

BryanOekraine3 Comments

Vandaag is Nadine weer even loos gegaan als fotografe en dat belooft dus een mooie galerie met foto’s te worden. Maar het resultaat daarvan bewaren we voor morgen.

Vandaag staat in het teken van de mogelijkheden. Heel vaak, wanneer we Feline druk bezig zien tijdens een van de therapiesessies, verzuchtten we ‘Waarom doen we dat niet/nog niet in Nederland?’. Ik weet dat er een aantal revalidatieprofessionals meelezen en deze uitnodiging is in het bijzonder bedoeld voor jullie.

Laten we als voorbeeld de therapievormen nemen die we onder fysiotherapie zouden kunnen scharen. In de kliniek vallen daar bijvoorbeeld de physical therapy, massage en joint mobilization onder. De meetbare effecten van deze drie vormen, samen en ieder apart, zijn o.a.:

 • een betere doorbloeding van alle weefsels, o.a. spieren, pezen, huid maar ook bot
 • een grotere bewegingsvrijheid van de gewrichten

Als professional maar ook als leek (en ik ben een leek) kost het je geen moeite om te kunnen bedenken welke positieve effecten je hiervan weer mag verwachten: betere voeding van de weefsels, sneller herstel, betere groei, preventie van scheefgroei, grotere kans op een betere mobiliteit, enz.

Feline up, up, up

Feline up, up, up

Maar waarom doen we dit dan niet in de Nederlandse revalidatiecentra? Ik heb een fysiotherapeute ooit eens gevraagd waarom bijvoorbeeld massages geen onderdeel zijn van het aangeboden programma. Haar antwoord was dat de stellingname is dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat massages een positieve bijdrage leveren aan het herstel…

Ja, niet alles is double blind met een controle groep onderzocht. Maar er valt werkelijk waar nog zoveel meer te ontdekken in revalidatieland.

Weet je nog hoe je hebt leren lopen en uiteindelijk rennen? Je hebt niet gewacht tot dat rapport verscheen waarin stond wat de wetenschappelijk verantwoorde manier is om te leren lopen. Nee, je hebt van alles geprobeerd en eerst met kruipen begonnen. En gaandeweg leerde je wat wel werkte en wat niet. En wat nog beter kon.

En zeker als het gaat om revalideren met hersenletsel is er veel wat we nog niet weten. En dat zou de ultieme uitnodiging moeten zijn om te willen experimenteren. Ook als het om mensen gaat. Juist als het om mensen gaat!

Bryan

p.s. Beste, lieve professionals, jullie reactie is o zo welkom! En van ieder ander natuurlijk ook.

3 Comments on “Waarom niet?”

 1. Ik kon niet reageren op de foto pagina daarom doe ik het hier. Maar wat een prachtige foto’s.
  Ik snap het wel van die kikkers die je hebt weggeslagen, Bryan 😉

  1. Hi Marjo,

   En wij ons maar afvragen waarom er geen reacties kwamen op de foto’s ;-). We hebben het aangepast en vanaf nu kun je ook op de foto-pagina’s reageren!

   Ja, die huisfotografe die we hebben is top! Ze schijnt ook heel goed te zijn in het vastleggen van andere kinderen op de ‘gevoelige’ plaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *